Wat is beeldende therapie?
Non-verbale, beeldende therapie is een 'doe' therapie: je gaat zelf aan de slag met verf, klei, potloden of steen. Ieder mens is uniek en uit zich precies zoals zij of hij zelf is op dat moment. De materialen waarmee je werkt en de manier waarop je ermee omgaat laten een stukje van jezelf zien. Doordat je zélf vormgeeft krijg je snel zicht op wat je werkelijk bezig houdt en vindt verandering van binnenuit plaats. Aan de hand van jouw beeldend werk gaan we in gesprek. We werken er samen aan om je voelen, denken en handelen weer op één lijn te krijgen. Eerst in het beeld en daarna volgt, van nature, het dagelijkse leven. Je kunt weer door. Sterker, completer.



Is het iets voor mij?
Je hoeft niet een kunstenaar te zijn, hebt geen ervaring nodig of 'kunnen tekenen'. Een onderzoekende houding naar jezelf toe en het willen proberen van werken met potlood, hout of steen is alles wat er nodig is.
Veel mensen voelen zich soms niet lekker in hun vel zitten. Onzekerheid, moeite hebben met slapen, onrust in het hoofd of het lijf, vermoeidheid, angstig of verdrietig zijn komen veel voor. Als het je dagelijkse leven gaat verstoren wordt het lastig. Beeldende therapie kan jou uitkomst bieden en je helpen op een rijtje te zetten wat het is dat je dwars zit.
Bij De Witte Berk krijg je individuele begeleiding. Het is geschikt voor alle leeftijden. Mijn cliënten zijn vrouwen en mannen tussen de 20 - 70 jaar. Het zijn mensen met levensvragen, spanning/stress, angst, PTSS, depressie, bevallingstrauma of burn-out.
Wat gaan we doen?
Beeldende therapie begint met een kennismakingsgesprek op de praktijk, in het gezellige zithoekje met een kopje koffie of thee. Het is handig om te weten of wij een 'klik' hebben want de kans van het bereiken van je doelen is dan veel groter. Aan de hand van het gesprek schrijf ik een behandelplan waarin je doelen staan beschreven, aangevuld met beeldende therapiedoelen en een duidelijke plan van aanpak wat we gaan doen in deze fase van de behandeling. Wanneer je hiermee ermee akkoord bent, gaan we aan de slag.
Een sessie duurt ongeveer 90 minuten. We beginnen met een kopje thee of koffie in het zithoekje, daarna gaan we aan het werk. Met potlood, krijt of verf. Ook met speksteen en andere natuurlijke materialen als wol, hout en klei kunnen we werken. Het kan een opdracht zijn, waar je zelf invulling aan geeft of het is vrij werken en je maakt zelf een werkstuk. We kunnen samen werken. De keuze is afhankelijk van je doelen en hulpvraag. Ik begeleid je in dat proces. Het beeld dat ontstaat is een uniek beeld dat helemaal bij jou past. Het hoeft niet mooi te zijn, of lelijk wat dat betreft, het is precies 'jij' en dat zegt jou iets. Samen ontdekken we wat dat is en hoe het jou kan helpen.
Om een duidelijk beeld te krijgen wat je hulpvraag is werken we 3 sessies met elkaar. Het evaluatieverslag dat ik schrijf neem jij door. We ronden hiermee de therapie af of we werken door in een volgende fase van de behandeling. Iedere fase duurt doorgaans 3-5 sessies. Meestal heeft een therapieproces 3 of 4 fasen. We maken hier duidelijke afspraken over.
Door de duidelijke verslaglegging ben je ten alle tijde op de hoogte van de gestelde doelen, mijn bevindingen in je therapieproces en de keuzes die genomen worden. Zo houd je overzicht en controle over jouw eigen proces. Als therapeut documenteer ik mij gefundeerde interventies, jij bent eigenaar van je proces.
Werkwijzen
Bij De Witte Berk kunnen we op verschillende manieren van werken aan jouw hulpvraag:
- Lichaamsgerichte Vaktherapie
Werken met de wijsheid van het lichaam. Deze werkwijze is bewezen effectief bij trauma, PTSS en spanningsklachten. - Mentaliserende Vaktherapie
Bij depressie en angst wordt deze werkwijze werkzaam gevonden door clienten. - Mindsight (Mindfullness)
Deze holistische werkwijze van neuropsycholoog Daniel Siegel helpt o.m. bij stress, spanning, burn-out en levensvragen. - Kunstzinnige Therapie
Gebaseerd op het mensbeeld van de antroposofie werken we met specifieke werkvormen als nat-in-nat schilderen en vormtekenen. Bij rouw wordt deze werkwijze erg prettig ervaren hoewel alle doelgroepen hierbij gebaat zijn.
Je hoeft niet gelijk een keuze te maken voor de behandeling begint. Afhankelijk van je hulpvraag en je persoonlijkheid is er al wel vaak een bepaalde voorkeur. We gaan dit onderzoeken tijdens de eerste paar sessies.
Lichaamsgerichte Vaktherapie
Werken met de wijsheid van het lichaam. Met deze bijzonder effectieve en bewezen methode richt je de aandacht op signalen die het lichaam geeft. Lang voordat je bewust bent van bijvoorbeeld spanning en stress geeft het lichaam dat al aan met bv. gespannen schouders, hoofdpijn of een knoop in de maag. Met lichaamsgerichte beeldend therapie word je je bewust van wat je voelt in je lijf. Door van dat gevoel een beeld te maken zie je letterlijk voor je wat je bezig houdt.
Lichaamsgericht therapie is een methode dat wereldwijd steeds meer wordt ingezet bij clienten met trauma en chronische pijnklachten maar ook stress, spanning en bij ontwikkelingsvragen. Het boek van Bessel van der Kolk 'Traumasporen' heeft hier een flinke zet toe gegeven. Afhankelijk van de aanleg van de cliënt werk ik met de somatic art therapy-methode van J. Hamel of de Lichaamsgerichte Kunstzinnige Therapie van B. F. Jamshidabady. Mijn eigen methode Geboortedans is specifiek voor zwangeren ontwikkeld.